Ayurveda

Medicina Ayurvedica

ASHVINII

Rolul ASHVINI-lor în tradiţia AYURVEDA

ASHVINII reprezintă două fiinţe divine cunoscute ca fiind „cuplul celor doi vindecători divini” cu numele de NASATYA şi DASRA. Ei sunt entităţile subtile guvernatoare ale forţelor nervoase şi vitale, atât la nivel Macrocosmic, Universal, cât şi la nivelul Microcosmosului individual al fiinţei umane. ASHVINII guvernează forţele subtile spirituale care asigură progresul fericit al fiinţei umane, graţie nectarului beatitudinii divine (ANANDA) pe care ei îl revarsă în canalele extrem de fine, energetice, subtile (NADI) ale fiinţei aspirantului.

g1

 

 

Se spune în textele tradiţionale că ei înşişi traversează apele fericirii cereşti cu ajutorul elixirului sublim esenţial SOMA. Aceasta indică energia subtilă principală pe care ei o vehiculează şi care reprezintă suportul propriei lor stări de beatitudine divină (ANANDA). Atunci când ASHVINII dăruiesc fiinţei umane angrenată în practica spirituală această energie (SOMA) şi ea se acumulează continuu în structura respectivei fiinţe umane, ea  (SOMA) suprimă orice obstacole şi conduce rapid yoghinul perseverent la DUMNEZEU, ajutându-l să atingă suprema eliberare spirituală.

Despre aceste fiinţe divine a rămas consemnat faptul că s-au manifestat şi în încarnarea ca fiinţe umane. În această manifestare a lor fizică, în lumea terestră, ei au realizat o serie întreagă de acţiuni vindecătoare de excepţie, ce depăşesc cu mult posibilităţile terapeutice cunoscute în mod comun în zilele noastre: au redat tinereţea celor bătrâni prin aplicarea unor procedee reîntineritoare (RASAYANA), au pus proteze şi au înlocuit membrele amputate, au realizat transplanturi de organe, au vindecat orbirea, nebunia, sterilitatea, lepra şi au îndeplinit multe operaţii chirurgicale foarte complicate.

În trecut, ASHVINII erau adeseori apelaţi prin invocare în cazurile în care fiinţele umane se confruntau cu mari suferinţe sau necazuri. Ei ajută foarte rapid fiinţele umane care îi apelează şi care sunt devotate practicii spirituale. Au un deplin control subtil paranormal asupra celor două aspecte polare complementare YANG ( + ) şi YIN ( – ) şi astfel ei pot să îndepărteze fulgerător un pericol iminent prin extraordinara lor putere divină care le-a fost conferită de către DUMNEZEU.

Cuvântul sanscrit ASHVIN înseamnă „călăreţ” sau „cavaler”. În această ipostază, cei doi sunt puterile divine care apar pe cer chiar înainte de răsăritul Soarelui, într-un car auriu tras de cai înaripaţi sau de păsări şi îşi conduc echipajul pe un drum aurit (HIRANYARUPA) până pe pământ, atât pentru a feri oamenii de suferinţă şi nefericire, cât şi pentru a-i conduce către starea de iluminare spirituală. Ei şi-au asumat rolul de fiinţe-releu ale energiei divine transformatoare, energie subtilă care permite fiinţelor vii să depăşească stările de suferinţă şi, în urma impulsului divin primit, acestea să poată realiza o creştere spirituală care să le permită şi mai mult apropierea de fiinţa supremă a lui DUMNEZEU.

Ca fiinţe divine de lumină, ASHVINII sunt căsătoriţi cu fiicele luminii (adică ei sunt însoţiţi cu energiile subtile – SHAKTI-urile – luminoase) şi, întocmai precum CASTOR şi POLLUX, ei încarnează forţele benefice, subtile care transportă înţelepţii (RISSHI) de pe un ţărm pe altul, ca o corabie, ferindu-i astfel de înecarea în oceanul ignoranţei.

Lucrarea secretă de AYURVEDA „CHARAKA-SAMHITA” precizează că ASHVINII au primit iniţierea şi învăţătura completă a Ştiinţei sacre a Vieţii (AYURVEDA) direct de la DAKSHA, ei transmiţând-o apoi integral, mai departe divinului INDRA, ocrotitorul discipolilor căii spirituale: „Aflând de la DAKSHA cunoaşterea secretă a AYURVEDA-ei, cele două fiinţe divine gemene (ASHVINI), au transmis mai departe învăţătura divină în integralitatea ei lui INDRA, spre a fi de folos tuturor fiinţelor vii”.

http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=6354

medi ayurv

 

Ayurveda este probabil cel mai vechi sistem de ingrijire si mentinere a sanatatii practicat in lume, cunoscut inca de acum 5000 de ani.

Ayurveda este un sistem de vindecare si prevenire a bolii, care tine cont de toate aspectele vietii cotidiene si anume, aspectul fizic, psihic, mediul in care traim si ne dezvoltam si nu in ultimul rand aspectul spiritual. Actioneaza cu blandete asupra organismului, este bazat pe utilizarea plantelor si mineralelor daruite cu generozitate de mama natura.

In India antica, oamenii se bazau in mod preponderent pe capacitatile lor intuitive exceptionale si explorau realitatea manifestata prin intermediul unor capacitati de perceptie mult superioare noua, numite in zilele noastre capacitati de perceptie paranormale. Datorita faptului ca oamenii acelor timpuri traiau chiar in mijlocul naturii, cunosteau mult mai bine efectele tamaduitoare ale plantelor, arborilor sau mineralelor pe care le foloseau la prepararea diferitelor remedii sau a unor elixiruri aducatoare de vigoare, armonie si fericire.

Ayurveda poate fi considerat pentru fiecare in parte, un ghid nepretuit in mentinerea sanatatii, a echilibrului si armoniei in organism.

Studiile stiintifice din zilele noastre demonstreaza eficacitatea Ayurveda, precum si actualitatea acestei stiinte. Acolo unde medicina moderna se arata uneori neputincioasa, Ayurveda nu numai ca trateaza boala, dar si restabileste echilibrul in organism, lucru esential pentru mentinerea starii de sanatate.

Chirurgii europeni au tradus si au inceput sa-si insuseasca tehnici chirurgicale indiene, descrise in Sushruta Samhita (1000 i.C.), incluzand operatiile estetice de refacere a fetei. Cand Maharajahul si printul au ramas cu fetele mutilate dupa o batalie, acestia le-au cerut inteleptilor vedici sa le redea frumusetea. Fara sa stie, vechii intelepti au pus bazele unei noi discipline moderne: chirurgia plastica si estetica.

Grecii si arabii s-au inspirat in totalitate din Ayurveda, „Unani”, manuscrisele medicinei traditionale grecesti si arabe, descriu pana la detaliu cunostintele si tehnicile ayurvedice, adaptate la nevoile si conditiile specifice acestor zone, dar incomplete, ceea ce a facut ca specialistii in Ayurveda sa mearga in India pentru a completa aceste cunostrinte.

In era produselor tratate chimic si modificate genetic, care aduc mari dezechilibre iremediabile in organism copiilor si adultilor, Ayurveda, inca asteapta sa fie pusa in lumina, astfel ca oamenii sa poata beneficia de miracolul naturii, de miracolul armoniei in organism.

Sursa: http://www.star-ayurveda.ro

Ayurveda – „Stiinta Divina a vietii”Ayurveda

“Stiinta vietii – Ayurveda este vesnica si confera merite, prestigiu, fericire, longevitate, mijloace de trai si ofera fiintei umane accesul la Cerul divin – la Dumnezeu.”  – Nihil Sine Deo

Sushruta-Samhita

Am incercat sa extrag pe cat am putut semnificatia – esenta cuvantului Ayurveda ca stiinta asa cum am perceput-o eu mai deosebit sau special decat altii, pt ca  am constientizat de-a lungul anilor ca fiecare curs este guvernat si dirijat de entitati divine benefice, care in functie de ceea ce faci in timpul cursului te recompenseaza cu daruri, initieri, simboluri. Cred ca sub acest aspect doar un initiat poate fi constient de acest bagaj spiritual cu care pleaca de la un curs.

Asadar vorbim de Ayurveda vorbim de multe entitati divine iubitoare, gingase, de Ashwini – medicii zeilor cu care am facut meditatie … e de-a dreptu’ inaltator.

Cuvantul Ayurveda in sanscrita inseamna “stiinta vietii”. “Ayus” inseamna viata – energia fundamentala a vietii, iar “veda” – inseamna cunoastere, stiinta.

Ayurveda reprezintă prin urmare un inestimabil tezaur de cunoştinţe teoretice şi practice care ne ajută să aflăm care sunt cele mai bune indicaţii pentru îmbunătăţirea stării vieţii fiinţei umane. Sistemul tradiţional Ayurveda a apărut şi a fost practicat în mod curent în India, încă de acum 5000 de ani.

Pentru mine Ayurveda este o alta forma de manifestare a divinitatii, a lui Dumnezeu.

Ayurveda este o stare de sănătate fizică, psihică şi mentală cât mai bună, decondiţionează fiinţa umană şi îi oferă o viziune clară asupra Realităţii lui Dumnezeu. Înţeleasă astfel, ca expresie a echilibrului interior şi a armoniei cu exteriorul, starea de sănătate reprezintă condiţia de bază pentru atingerea perfecţiunii spirituale şi a fuziunii cu Dumnezeu Tatăl.

Putem afirma ca Ayurveda este cel mai cuprinzator sistem de vindecare, “Mama tuturor Sistemelor de Vindecare”, deoarece el trateaza in acelaşi timp şi in mod integral atat corpul, cat şi mintea şi spiritul.

Sursa:

http://www.treeoflife.ro/ayurveda-stiinta-vietii/de-ce-ayurveda/

http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?item=4269&lang=RO

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s