Ayurveda la copii

Ayurveda la copii

copii_ayurvedaCum am mai precizat in articolele precedente Ayurveda trateaza trei tipologii constitutionale principale – vata, pitta, kapha.
Aceste tipologii constitutionale sunt importante pentru sanatatea emotionala, fizica si psihica a copilului.

Un copil care este de tip vata are manutele si picioarele reci, este slabut, fricos. Un astfel de copil iubeste caldura, soarele si de aceea este indicata expunerea lui la soare si evitarea frigului.

Un copil care este de tip pitta este curajos, ambitios, are manutele si piciorusele calde si ii place balaceala.

Un copil cu constitutia kapha este acel tip de copil cuminte, voinic,  plinut cu tendinte de ingrasare, care nu e mofturos si e primul care adoarme cand e vorba de somn.

In functie de incadrarea copilului pe tipologii constit putem lua decizii corecte pentru un stil de viata sanatos si o dezv  armonioasa a voinicilor.  Pentru un copil crescut in familia naturala acest echilibru se poate atinge relativ usor in functie de contex si exista sense mai mari decat pentru un copil institutionalizat.  Am observat acest fapt lucrand pe proiectul phare national  „Children first”. In mediul institutionalizat se fac eforturi uriase si cu rezultate in acest sens dar si pentru reintegrarea in societatea a tinerilor. Impactul acestui proiect este interesant de analizat si a fost apreciat pentru  ca  a facut obiectul de studiu si proiect al programului de Master pe care l-am urmat in strainatate.

Prima data cand m-am gandit sa fac  produse ayurvedice pentru copii am vazut ca ei raspund mai bine la produsele naturiste ayurvedice decat adultii si primesc mai bine, au o deschidere mai mare catre ceea ce este natural, bio, sanatos.  Am constata spre surprinderea mea ca un copil care nu a facut vaccinul raspunde la produsele naturiste ayurvedice mai bine si are un sistem imunitar mai bun decat un copil vaccinat.
Produsele sunt pe baza de echinacea, propolis, polen, Sringataka, pudra de roscove, unt de cacao, miere. Echinacea este un stimulent imunitar popular folosit pt mentinerea optima a apararii organismului. Are un spectru larg de actiune si de aceea este folosit de parinti pt crestere intarirea sistemului imunitar la copii cresterea rezistentei la virusi, bacterii bolimai ales in sezonul rece.  Planta echinacea are abilitate mare de a intari sistemul imunitar deoarece contine  polizaharide care activeaza procesul imunitar. Tot echiancea stimuleaza productia de celule imunitare care apara organismul de infectii si virusi. Joaca un rol important in apararea antiinfectioasa a organismului.  Are efect anti- inflamator in cazul simptomelor de gripa si raceli.

‘“. . . desde mi punto de vista, nada en el mundo es más importante que cuidar y proteger a un niño.

(Hermann Gmeiner)

https://greenlifehappy.wordpress.com/delicii-ayurvedice/

Lasă un comentariu